Hyvesblog
Image default
Bedrijven

Usher syndroom behandeling op jonge leeftijd

Wat is het syndroom van Usher

Patiënten met het syndroom van Usher worden langzaam maar zeker doof en blind. Het kan dat het zich pas op een latere leeftijd ontwikkeld maar vaak wordt je er al mee geboren. Doof blindheid hoeft overigens niet te betekenen dat volledig blind en doof wordt. Het kan namelijk ook zo zijn dat je zicht en gehoor verminderen maar dus niet volledig weg gaan.

Types van syndroom van Usher

Het syndroom van Usher is een aandoening die erfelijk is. Er zijn over het algemeen drie types van het syndroom te onderscheiden. Bij type 1 heeft het kind gehoorverlies en evenwichtsstoornissen al direct vanaf de geboorte. Bij type 2 hoort het kind al slecht vanaf de geboorte maar ontwikkeld de slechtziendheid zich pas in de puberteit of jongvolwassen leeftijd. Bij type 3 heeft het kind bij geboorte goed gehoor en zicht en gaan beide geleidelijk achteruit.

Usher syndroom behandeling

Tot op heden is er helaas nog geen Usher syndroom behandeling. Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar dit syndroom. De Stichting Ushersyndroom heeft als doel om in 2025 het usher syndroom behandelbaar te maken. Echter is de stichting wel afhankelijk van donaties, dit maakt het dus moeilijk om snel behandelingen te kunnen ontwikkelen. De enige vorm van behandeling die op dit moment wordt aangeboden is het plaatsen van gehoortoestellen om het gehoorverlies te kunnen compenseren. Voor het gezichtsverlies is er tot op heden helaas nog geen passende behandeling gevonden.

https://ushersyndroom.nl/genetische-therapie-voor-usher-syndroom-toekomstmuziek-of/