Hyvesblog
Image default
Bedrijven

Hoe leert jouw kind vriendjes maken?

Het ene kind is er meer bedreven in, dan het andere kind: vriendjes maken. Het is nogal lastig als jouw kind hier moeite mee heeft. Het is ook goed mogelijk dat je het zelf vooral lastig vindt. Misschien herken je het zelfs wel, omdat je het zelf ook moeilijk vindt of juist niet en wil je het allemaal gaan forceren voor jouw kind.

Waarom vriendjes maken?

Het is ten eerste belangrijk om vrienden te maken, vanwege een klik, een goed gevoel. Het hoeft niet ineens, het mag tijd kosten. Het vrienden maken, om maar vrienden te hebben, werkt vaak niet. Het is ook niet fijn om maar ‘vrienden om je heen te hebben’, om maar wat te hebben. Het gaat om meerwaarde en jezelf kunnen zijn. Als jouw kind van jongs af aan gaat leren om zichzelf te verloochenen, om maar vrienden te krijgen, zal het niet het geluk verhogen van jouw kind.

Wees een voorbeeld

Dit alles kan ook een blik werpen, over hoe jij vrienden maakt. Het belangrijkste is niet om zelf hierin perfect te zijn. Het belangrijkste is om hier oprecht in te zijn. Ook jij mag vallen en opstaan. Op die manier ben jij namelijk een echt voorbeeld voor jouw kind.

Ieder kind is anders

Dat gezegd hebbende, kan je wel degelijk jouw kind helpen met vrienden maken. Ook al kun je zaken niet afdwingen. Wat kun je dan verder nog doen? Je kunt het ten eerste bespreekbaar maken. Dat kun je doen door te zeggen, hoe je zelf vrienden maakt. En, hoe ging je ermee om als dat even minder ging of ergens kwam waar je nog geen vrienden had?

Vriendjes maken op de BSO

Zorg voor inzicht. Vraag naar wat jouw kind zoekt in vriendschap. Iemand om dingen mee te doen of om dingen te bepraten? Maak eventueel met jouw kind een ‘plan’ als het nieuwe kinderen ontmoet, als het bijvoorbeeld voor het eerst naar de BSO gaat. Misschien hebben ze op de BSO ook nog wel tips. En hoe zorg je voor een mogelijk vervolg met vrienden maken? Bespreek de angst die je kind mogelijk heeft. Kortom, wat ervaart jouw kind als een drempel? Check ook de bevindingen van de BSO.

Lukt het niet? Ga dan eens in gesprek met een expert, zoals een orthopedagoog. Die kan jouw kind mogelijk verder op weg helpen.

https://www.dakkindercentra.nl/buitenschoolse-opvang-bso/