Hyvesblog
Image default
Business / Marketing and Advertising

Zo kom je de laatste loodjes van de corona crisis door als je thuis moet werken

Thuiswerken is niet de favoriete bezigheid van de mens. Sommigen zweren erbij en zouden nooit meer anders willen, anderen haten het met een passie en werden de eerste twee dagen al gillend gek. Natuurlijk zit er aan elk nadeel een voordeel, zo hoeven we bijvoorbeeld niet meer elke dag 7 minuten in de file te staan en vervelende collega met haar penetrante lichaamsgeur hoeven we ook niet meer te ruiken. Maar laten we eerlijk zijn, er zijn ook veel dingen die we missen aan het werken op kantoor. Hopelijk helpt deze blogpost je om de laatste loodjes van het thuiswerken door te komen. 

Fleur je huis op (letterlijk) met een bos bloemen en zuiver de lucht met planten

Bloemen geven elke kamer direct een boost van gezelligheid en frisheid. Hierdoor voel je je automatisch beter en een beter humeur staat over het algemeen gelijk aan een hogere productiviteit. Dus werk je thuis en kan je wel een opkikker gebruiken? Begin dan met een verse bos bloemen. Planten hebben de mooie eigenschap om vervuilde lucht te filteren en om te zetten in kakelverse frisse lucht. Een raam openzetten helpt natuurlijk ook, behalve als je naast de snelweg woont. Dan kan je de ramen juist beter dichtlaten. 

Situeer je werkplek zo dat je voldoende daglicht binnen krijgt (elke dag!)

De plaats waarop je werkplek staat heeft grote invloed op je productiviteit en ook je humeur. Sta je bijvoorbeeld in de donkerste hoek van de kamer, dan kan het zomaar gebeuren dat je structureel te weinig natuurlijk daglicht binnen krijgt. Een tekort aan natuurlijk daglicht kan verschillende nare bijwerkingen hebben, van een kleine dip in je humeur tot een complete depressie. Let dus goed op dat je bureau niet te ver van de ramen vandaan staat. 

Een goede werkplek is het halve werk

Toen we net aan het thuiswerken begonnen dacht de helft van het land dat we de coronacrisis werkende aan de keukentafel zouden overwinnen. Niets bleek minder waar. Na een maand of anderhalf waren wij al flink klaar met de keukentafel en was het tijd voor een volwaardige thuiswerkplek inclusief hagelnieuw bureau en ergonomische bureaustoel. Wat een verschil maakte dat, ik ging van krampachtige keukentafelwerker snel terug naar mijn oude niveau. Geen last meer van kramp in mijn nek, schouders en armen maar gewoon een normale werkdag. Het enige verschil was dat ik thuis was in plaats van op kantoor. Dus doe jezelf een plezier en investeer (of laat je baas investeren) in een professionele werkplek voor thuis. 

Reistijd gebruiken

De reistijd die ik normaal kwijt ben aan het optrekken en afremmen in de file kan ik eindelijk gebruiken om iets productiefs te doen. Daarmee bedoel ik even een rondje hardlopen. Scheelt me weer een half uur hardlopen in de avond en ik begin de dag fris en fruitig met een kilometer of 5 achter de rug. Na het werken sluit ik de dag meestal af met een rondje wandelen. Op die manier zorg ik ervoor dat er als het ware een buffer ontstaat tussen mijn werktijd en mijn vrije tijd. Die reistijd is dus toch ergens goed voor.