Hyvesblog
Image default
Business / Marketing and Advertising

Tips voor iedereen die een website wil laten maken

Je wil een nieuwe website laten maken, bijvoorbeeld voor je winkel of een ander nieuw project. Maar waar moet je beginnen? Wat zijn de belangrijkste zaken waar je op moet letten? Om de start van dit hele proces wat makkelijker te maken hebben we hier een paar tips op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee! 

Begin bij het begin: Je domeinnaam ofwel webadres

Om te beginnen heb je een domeinnaam nodig. Voor iedereen die niet meer zeker weet wat we daarmee bedoelen: Een domeinnaam is het adres dat je in de browser intypt om een website te bezoeken. Voorbeelden van domeinnamen: 

  • Nu.nl
  • Kliq.nl
  • Bol.com

Om een domeinnaam in je bezit te krijgen moet je deze registreren. Dat doe je bij een zogenaamde “registrar”. Een registrar is een bedrijf dat bevoegd is om domeinnamen te registeren op naam van hun klanten. Bekende registrars: 

  • TransIP
  • Siteground
  • DigitalOcean

Na het registreren van je domeinnaam heb je nog webhosting nodig. Op je webhosting staat je website opgeslagen en meestal zit ook email daarbij inbegrepen. De meeste registrars bieden ook webhosting aan, de voorbeelden hierboven in elk geval wel.

Laat je website ontwikkelen door een webdeveloper in jouw buurt

Met “in de buurt” bedoel we niet perse om de hoek maar in de praktijk is het toch prettig om de bouwende partij dichtbij te hebben. Zo kan je je website ook in Delft laten maken. Dit heeft als voordeel dat je elkaar relatief simpel fysiek kan ontmoeten. Dat schakelt vaak net wat sneller dan tien email berichten heen en terug. Voorkom in elk geval dat je het ontwikkelen van je website uitbesteed aan een lage loon land tenzij je al jarenlange ervaring hebt met het managen van webprojecten. Maar laten we eerlijk zijn, in dat geval zou je dit artikel zeer waarschijnlijk niet aan het lezen zijn. 

Kies voor een bekend systeem

Er zijn vele manieren om een website te (laten) maken. Zo kan je een website laten maken die alleen uit wat HTML bestaat maar tegenwoordig kom je al snel op een WordPress website uit. WordPress is een zeer populair en toegankelijk content management systeem (CMS) met zeer veel gratis opties. Het grote voordeel van WordPress is dat je relatief weinig technische kennis nodig hebt om de inhoud van je website aan te passen. Zeker als je het vergelijkt met een statische HTML + CSS website is WordPress voor de meeste mensen makkelijker in gebruik. 

Gebruik je gezonde verstand

Als een deal te goed lijkt om waar te zijn dan is dat meestal ook zo. Zorg altijd dat je meerdere gesprekken hebt met meerdere partijen, ga dus niet over een nacht ijs. Voel in elk geval aan of er een klik is tussen jou en de webdeveloper, dat is verderop in het proces erg belangrijk. Vooral als er een keer onenigheid is kan het meehelpen dat je in elk geval een goed team bent.