Hyvesblog
Image default
Business / Marketing and Advertising

Wat moet je doen als je autosleutels kwijt zijn?

Daar sta je dan met je goede gedrag… Ben je eindelijk eens op tijd voor je afspraak, maar kun je niet weg omdat je sleutels ineens hebben besloten een extra rondje te gaan rennen. Of wacht, waar heb ik mijn sleutels eigenlijk neergelegd? Misschien ben je je autosleutel wel verloren in de supermarkt, ligt hij op een andere plek dan normaal of is hij wellicht gestolen. De meeste mensen hebben gelukkig wel een reserve sleutel klaarliggen, maar ook dan is het goed om voor de zekerheid autosleutels laten bijmaken. Waarmee moet je rekening houden wanneer je autosleutels kwijt zijn? Dat lees je hieronder. 

Autoverzekering inlichten 

Wanneer je je sleutels niet meer terug kunt vinden, dan is het belangrijk om meteen wat extra sleutels bij te laten maken. Je wilt natuurlijk niet dat je straks helemaal niet meer met je viervoeter op pad kunt in tijden van nood (of voor een plezierig retourtje naar het strand). Doordat een nieuwe autosleutel behoorlijk wat kan kosten, is het fijn als de verzekering dit vergoedt. Maar, een nieuwe sleutel wordt niet door alle verzekeraars vergoed. Vaak krijg je alleen een vergoeding als je een casco- of allriskverzekering hebt. Goed om dit even te controleren voordat je besluit om een nieuwe sleutel aan te laten maken. Daarnaast betaal je vaak eigen risico wat ten koste gaat van je schadevrije jaren. Maar wat als je autosleutel nu gestolen blijkt te zijn?

Aangifte bij gestolen sleutel 

Wanneer je autosleutel gestolen blijkt te zijn, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk aangifte te doen bij de politie. Daarnaast is het verstandig om de diefstal ook te melden bij je autoverzekeraar. De vergoeding voor het vervangen of maken van nieuwe autosleutels verschilt per verzekeraar. Het is goed om vooraf even goed de voorwaarden van je verzekeraar te controleren. Vaak geldt er een termijn waarin je autosloten vervangen moeten zijn. Wanneer dit niet binnen het aangegeven termijn gebeurt, dan kan het zo zijn dat je auto niet langer verzekerd is tegen diefstal. Dat zou natuurlijk zonde zijn. 

 

Is je autosleutel gestolen én heb je ook geen reservesleutel meer liggen? In dit geval moet je contact opnemen met je autodealer. Een monteur kan namelijk je auto openen en daarnaast ook eventueel een nieuw slot plaatsen. Wanneer de autodealer in tijden van nood gesloten is, kun je ook altijd bij de wegenwacht terecht.

Autosleutels bijmaken

We kunnen er wel omheen blijven draaien, maar uiteindelijk zul je een nieuwe autosleutel moeten aanmaken. Helaas zijn de kosten voor het maken van een autosleutel niet goedkoop. Ondanks dat er verschillende soorten zijn, is de sleutel lang niet meer zo eenvoudig als die van een aantal jaar geleden. Bij oudere auto’s maak je gewoon de auto open door de sleutel in het slot te steken, maar dat is nu vaak wel anders. Er zitten tegenwoordig veel verschillende snufjes in, waardoor de kosten van een auto sleutel tot een paar honderd euro kunnen oplopen. Hoe meer techniek er in de sleutel is verwerkt, des te duurder het wordt om een autosleutel te laten bijmaken. Afhankelijk van de uitvoering van je auto kun je ervoor kiezen om een autosleutel met afstandsbediening of contactsleutel te laten maken. Een sleutel met afstandsbediening geeft het gemak dat je de auto op een afstand kunt openen, maar geeft wel veel extra kosten wanneer blijkt dat je de sleutel bent kwijtgeraakt.