Hyvesblog
Image default
Bedrijven

Wat te doen bij een sommatie

De gemiddelde mens zal het woord sommatie niet snel herkennen. De reden hiervoor is dat dit voornamelijk een woord is dat in de juridische wereld veel gebruikt wordt. Een woord dat mensen wel zullen herkennen is aanmaning. Een aanmaning is eigenlijk een soort van attentie naar een bedrijf of persoon toe over zijn betalingsachterstand.

Wat is een sommatie?

Een sommatie is eigenlijk soortgelijk aan een aanmaning. Vaak worden er meerde aanmaningen gegeven als een betaling niet is voldaan. De derde aanmaning wordt meestal een sommatie genoemd. De reden dat de derde aanmaning een andere naam heeft is omdat de derde aanmaning meestal de laatste aanmaning is voordat er verdere stappen worden genomen. Een sommatie is als het ware een laatste waarschuwing en mogelijkheid tot betalen. Mocht je niet overgaan tot betalen, dan wordt je schuld voorgelegd aan de rechter of worden er andere verdere stappen ondernomen.

Wat gebeurt er als ik niet betaal?

Zoals hierboven gezegd is een sommatie de laatste mogelijkheid om aan je betalingsverplichting te voldoen. Als je deze aanmaning niet betaald, betekent dit dat er verdere stappen worden ondernomen. De verdere procedures kosten vaak veel geld. Het is belangrijk om te realiseren dat als een rechter besluit dat je moet betalen, dat dan ook de kosten voor de procedure voor jezelf zijn. Dit betekent dat je na de laatste sommatie vaak een stuk meer geld kwijt bent dan het bedrag dat je verschuldigd bent bij een sommatie. Het is dus belangrijk om goed na te denken over je betaling.

https://bundel.nl/Sommatie/