Hyvesblog
Image default
Dienstverlening

Taboe: spreken over sterven?

Grafzerken, grafstenen en grafmonumenten

Wandelend op een begraafplaats tussen al die honderden grafstenen en grafzerken moet je vanzelf denken aan de mensen die er begraven liggen. Wat voor levens hebben ze gehad, wat was er voor hen belangrijk, was hun leven geworden wat ze er van gehoopt hadden? Waar je meestal niet aan denkt is aan de nabestaanden die na het overlijden een uitvaart en een begrafenis of crematie met elkaar moesten regelen. Nu is een uitvaartverzorger een ervaren persoon die veel uit handen kan nemen in de periode naar de uitvaart toe. Maar toch moeten de nabestaanden hem of haar helpen met het nemen van bepaalde beslissingen, al was het alleen al of er begraven of gecremeerd moet gaan worden.

Het nemen van definitieve beslissingen, je kunt het achteraf niet opnieuw doen, is in een emotionele periode van verlies nogal lastig. Echt vervelend wordt het pas als nabestaanden niet op een lijn zitten en er meningsverschillen en ruzies ontstaan. Daar wil je rondom een uitvaart liever niet mee te maken krijgen.  

Leg uw wensen vast

Sterven en de dood zijn nog steeds taboe onderwerpen voor de meeste mensen. Praten over de dood kan echter opluchting en duidelijkheid brengen. Nabestaanden moeten na het overlijden wel een passende uitvaart regelen. Een zware taak in een meestal nogal emotionele tijd. Alles moet bovendien ook nog eens heel snel – binnen een week – gebeuren. Dat kan overweldigend zijn.

Hoe zorg je voor een afscheid dat past bij de recent overleden dierbare en dat bij andere nabestaanden warme herinneringen zal achterlaten? Iedereen wil natuurlijk een mooi afscheid dat als laatste gebaar goed aansluit bij de overledene.  Door met toekomstige nabestaanden over uw toekomstige overlijden te praten, hoeven zij later geen lastige en moeilijke beslissingen te nemen. Als zij al precies weten hoe u uw uitvaart wilt hebben en wie er allemaal uitgenodigd mogen worden hebben zij meer tijd om alles goed en volledig naar uw wens te regelen. Dit maakt het afscheid nemen persoonlijker en ergens ook makkelijker; in ieder geval minder gestrest. De meeste uitvaartbegeleiders bieden gratis en vrijblijvend aan om uw eigen uitvaart voor te bereiden. U praat dan met de uitvaartverzorger en hij of zij legt dan schriftelijk uw wensen voor uw eigen uitvaart vast.   

Begrafenis of crematie

De eerste keuze waar mensen mee geconfronteerd worden na een overlijden is die tussen een begrafenis of crematie. Vaak hebben mensen een sterke voorkeur voor het een of voor het ander. Het is dan ook goed om dit vooraf te bespreken. Valt de keuze op begraven, dan kan die plaatsvinden op een ‘traditionele’ begraafplaats van de gemeente, maar ook op een natuurbegraafplaats. U bent overigens vrij in uw keuze van begraafplaats, dat mag in iedere willekeurige woonplaats in Nederland. In principe mag u overal ter wereld begraven worden.  

Kist Keuze Stress?

De overledene wordt na het overlijden in de regel in een grafkist gelegd. De uitvaartverzorger regelt dit meestal. Er zijn qua kist tegenwoordig ook alternatieve mogelijkheden. Weliswaar moet een grafkist voldoen aan een aantal wettelijke eisen, maar hierbinnen er genoeg ruimte voor een eigenen creatieve keuze. U kunt bijvoorbeeld:

  • De grafkist in een bijzondere kleur laten spuiten
  • De kist meer persoonlijk maken met handafdrukken, foto’s en tekeningen.
  • Een milieuvriendelijke Eco kist kiezen
  • Zelf een kist timmeren
  • Originele materialen voor de kist gebruiken (denk aan riet, wilgentwijgen, karton of bamboe)
  • De overledene in een lijkwade wikkelen in plaats van in een kist leggen. De lijkwade kan op zijn beurt weer van bijzonder materiaal gemaakt zijn zoals gevilte wol of van een zacht mooi katoen.

 

Laatste verzorging

Na het sterven krijgt een overledene nog de laatste verzorging. De uitvaartverzorger wast (samen met nabestaanden) het lichaam, doet het haar en de make-up en zorgt dat de overledene nog de mooie kleren, die hij of zij gekozen had, aankrijgt. Vaak nemen de uitvaartverzorgers dit op zich, maar weet dat u ook zelf mag doen eventueel met hen. De beslissing wat de laatste kleren zullen zijn die de overledene in de kist aankrijgt is in de praktijk voor veel nabestaanden een lastige. We adviseren u dan ook om dit vooraf vast te leggen. De meeste uitvaartbegeleiders bieden dit standaard gratis aan.

 

Urnengraf, Grafmonument of grafsteen

Is duidelijk wat de overledene zelf wilde? Wat past het beste bij hem of haar? Een traditionele grafsteen of moderne grafkunst? Hoe denken de andere nabestaanden hierover? Hoeveel budget is er voor een gedenkteken? Gaat het om een algemeen of een particulier graf?

Cremeren en asbestemming

Wat wilt u dat de nabestaanden met uw as gaan doen? Heeft u misschien een bijzondere plek waar u uitgestrooid wilt worden? Of mag uw as in een urn in columbarium of bewaard worden? Weet u dat uw as ook in een mooi assieraad verwerkt kan worden.

 

Help nabestaanden met keuzes

Voorkom dat nabestaanden achter blijven met veel lastige keuzes over uw uitvaart en daarna. De hierboven genoemde keuzes zijn slechts een beperkt aantal  voorbeelden. Wat denkt u bijvoorbeeld over de uitvaartlocatie, de te spelen muziek (wel of niet live?) , het soort vervoer, de koffie of borrel achteraf, et cetera. Laat uw nabestaanden niet achter met deze moeilijke keuzes door alles al vast te leggen bij de uitvaartverzorger, of door er met elkaar over te praten.  Taboes zijn er om doorbroken te worden.

Memorabel Grafmonumenten

Op zoek naar iets anders dan een standaard grafsteen of grafmonument? Wilt u liever een echt uniek en persoonlijke gedenksteen? 

Jeroen Stok van Memorabel maakt stijlvolle en bijzondere grafkunst. Ook bijzondere en eigentijdse gedenktekens voor een kindergraf of een babymonumentje. Hij ontwerpt monumenten die aansluiten bij uw verhaal, wensen en eisen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van RVS, corten of glas? Bekijk de website of maak een afspraak. Bel 0320-218676 of mail info@memorabel.nl.

Met aandacht en respect vertaalt Jeroen Stok uw wensen zorgvuldig in een bijzonder en uniek gedenkteken. Gratis vrijblijvend advies over een persoonlijke grafsteen of grafmonument. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismaking.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van RVS, inox sculpturen,  beelden en kunstwerken die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. 

 Jeroen Stok – Memorabel Afscheidsmonumenten Moezelstraat 72 8226 LB Lelystad telefoon 06 49 351 338

https://www.memorabel.nl/nieuws