Hyvesblog
Image default
Bedrijven

RVS slijpen

Het RVS slijpen is van bijzonder belang, zowel in het huishouden als in de industrie. RVS is tegenwoordig overal te vinden. Meestal is het in het huishouden aanwezig in de vorm van bestek of ook in de vorm van kopjes of andere metalen voorwerpen.

RVS slijpen in de industrie
Voor het RVS slijpen in de industriële sector zijn meestal complexe maatregelen en hulpmiddelen nodig. Allereerst zijn er polijstpasta’s nodig. Er zijn drie soorten. Dit zijn de pre-polijstpasta, de post-polijstpasta en de hoogglans polijstpasta. Ook deze pasteien hebben een andere kleur. Grove polijstpasta’s zijn zwart. De pasta’s voor het voorpolijsten hebben een gele kleur. Na het polijsten zijn de pasta’s grijs en de pasta’s om het werkstuk een hoge glans te geven, worden in het blauw gehouden.
In de industriële sector is het “RVS slijpen” alleen mogelijk met de machine. Voor de polijstmachine worden verschillende machineonderdelen gebruikt. Er wordt gebruik gemaakt van schuurpapier in verschillende korrelgroottes, katoenen en flanellen schijven en ook sisal schijven.
Het werkstuk wordt meestal voor het polijsten geslepen. Hiervoor zijn slijpschijven in verschillende korrelgroftes verkrijgbaar. Zo worden oneffenheden en krassen verwijderd. De polijstmachine moet in verschillende richtingen over het werkstuk worden bewogen.
Het “RVS slijpen” begint in de volgende stap. De hier gebruikte sisal polijstschijf is meestal geel. In deze stap wordt ook de gele polijstpasta gebruikt. Na deze eerste polijstbewerking moet de overtollige pasta worden verwijderd. Hiervoor zijn microvezeldoeken en Weense kalk beschikbaar.
Het daaropvolgende polijsten gebeurt met behulp van katoenen schijven. Deze wordt bevochtigd met de polijstpasta en over het werkstuk bewogen. Voor het uiteindelijke hoogglanspolijsten wordt gebruik gemaakt van klarende of hoogglanzende pasta of hoogglanzende pasta. Met behulp van een flanelschijf wordt deze laatste bewerking uitgevoerd.

RVS slijpen in het huishouden
Het RVS slijpen in het huishouden is vaak minder veeleisend en vergt minder werkstappen. Of het nu gaat om potten, bestek of fittingen, meestal kunnen ze met eenvoudige huishoudelijke apparaten tot hoogglans gepolijst worden.
Het RVS slijpen thuis dient meestal voor het verwijderen van bestaand vuil of kalkaanslag.
Vetvlekken op RVS oppervlakken kunnen worden verwijderd met wat bakolie. Men veegt hier het oppervlak af met een zachte doek en enkele druppels olie.
Het “RVS slijpen” op fittingen wordt meestal geassocieerd met het verwijderen van kalkresten en watervlekken. Dit kan het beste gedaan worden met azijn. Normaal gesproken zijn enkele druppels voldoende. Voor grotere oppervlakken kan men een reinigingsoplossing produceren door water en azijn uit gelijke delen te mengen.
Het “RVS slijpen” is ook belangrijk om kleinere roestvlekken te verwijderen die zich op dergelijke oppervlakken kunnen vormen. Deze kleine roestvlekken kunnen gemakkelijk worden verwijderd met citroenzuur. Ook bakpoeder is hiervoor geschikt. Laat deze middelen gewoon inwerken en veeg het voorwerp af met een zachte doek.

https://vangeenen.nl/rvs-slijpen/