Hyvesblog
Image default
Bedrijven

Je tuin onderhouden

Door het jaar heen proberen we onze tuinen zo goed mogelijk te onderhouden. Je wilt immers lang kunnen genieten van alle bloeiende planten. Zo wordt onkruid een paar keer per jaar weggehaald en krijgen de planten regelmatig water, zodat de tuin er verzorgd uit blijft zien. De hagen worden gesnoeid, zodat er geen uitgroei ontstaat en alles er strak uitziet. Maar sommige aspecten van een mooi uitziende tuin hebben we niet in eigen hand. Een van de meest voorkomende plagen zijn dieren en dan met name insecten. En omdat insecten uit meer dan 1 miljoen soorten bestaan, is het lastig om deze kleine diersoort uit je tuin te weren. De plagen die het vaakst voorkomen in Nederlandse tuinen zijn mieren, slakken, luizen, muggen, (kever)larven, rupsen en mollen. Vooral door het aanvreten van bladeren en wortels, brengen ze ongelooflijk veel schade toe aan je planten. Wil je dus kunnen genieten van een mooie tuin, dan zal je deze plagen moeten gaan aanpakken.

 

 

Tuinplagen bestrijden

Er zijn meerdere opties die je kunt gebruiken om van tuinplagen af te komen. Ten eerste kun je jouw tuin aantrekkelijker maken voor de natuurlijke vijanden van deze plagen. Probeer daarom om je tuin zodanig aan te passen, dat er meer vogels, spinnen, wespen, wantsen en vliegen aangetrokken worden. Deze dieren jagen op insecten en kunnen een groot gedeelte van jouw tuinplaag voor je bestrijden.

 

Nematoden gebruiken

Toch blijven er altijd nog schadelijke plagen in de tuin aanwezig. Dat komt omdat deze zich voornamelijk in de grond bevinden. Denk hierbij vooral aan engerlingen (larve van de bladsprietkever), emelten (langpootmug larven) en rouwvliegjes. Deze organismen voeden zich aan de wortels van planten, waardoor een plant kan doodgaan. Er bestaat een natuurlijke vijand van deze dieren, die je niet met het blote oog kunt waarnemen. De natuurlijke vijand zijn de nematoden, ook wel aaltjes genoemd. Nematoden zijn microscopische, draadvormige en niet-gesegmenteerde rondwormen. Nematoden komen van nature al in de grond voor en er bestaan wereldwijd ongeveer 25.000 soorten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen planten parasitaire nematoden en insecten parasitaire nematoden. De eerste soort heeft een plant als gastheer nodig om zich voort te kunnen planten. Deze nematoden veroorzaken schade aan de wortels van deze planten en zijn juist een plaag voor je tuin. De insect parasitaire nematoden worden gebruikt om tuinplagen te bestrijden. Deze nematoden dringen het lichaam van insecten en insectenlarven in. Eenmaal in de gastheer, scheiden de nematoden bacteriën uit die de plaag uiteindelijk zullen doden. De nematoden voeden zich hierna met het organisch materiaal van de gedode plaag. Ondertussen planten de nematoden zich ook voort in het dode insect. Hierdoor ontstaan er per dode plaag 2 tot 3 nieuwe generaties aan nematoden. Deze jeugdige nematoden kunnen vrijwel direct op zoek naar nieuwe insectenplagen en overleven een paar weken in de grond zonder voedsel te consumeren.

 

Nematoden online bestellen

Tegenwoordig is het mogelijk om nematoden of aaltjes makkelijk online te bestellen. Deze microscopische organismen worden meestal geleverd in een kleisubstantie. Voor het gebruik moet je deze dan bewateren, zodat de nematoden aangewakkerd worden. Je kunt deze nematoden als grondbestrijding gebruiken, maar ook voor bladbestrijding. Zorg er bij grondbestrijding voor dat de grond goed vochtig is en blijft voor de komende 2 weken. Verwijder eventueel grote voorwerpen uit de grond. Verspreid hierna de opgeloste substantie met nematoden over de tuingrond heen. Zorg er bij bladbestrijding voor, dat je dit na zonsondergang doet. Nematoden kunnen namelijk geen uv-licht verdragen. Zorg er hier ook voor dat het blad vochtig is. Het gebruik van nematoden is niet schadelijk voor mensen, maar ook niet voor huisdieren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.biogroei.nl/producten/aaltjes-nematoden