Hyvesblog
Image default
Mode en Kleding

De uitvinding van sokken

Sokken zijn niet weg te denken uit de garderobe van ieder mens. Probeer je een leven voor te stellen zonder een paar sokken… Moeilijk, niet? Is het dan niet een beetje vreemd dat de meesten van ons absoluut niets over sokken weten? We weten dat sokken onze voeten warm houden; we weten dat sokken er zijn in verschillende stijlen en lengtes om bij elke schoen/broek combinatie te passen.

Maar wanneer werden sokken uitgevonden? Waar zijn ze van gemaakt? En, het belangrijkste, waarom worden ze sokken genoemd en niet iets anders, zoals handschoenen? Als u nieuwsgierig bent naar de mysterieuze geschiedenis van sokken, lees dan verder.

Wie heeft sokken uitgevonden
Sokken hebben een nogal complexe geschiedenis. Hun doel, ontwerp en productie varieerde afhankelijk van het tijdperk waartoe ze behoorden. Hoewel sokken voor het eerst werden uitgevonden in het oude Griekenland, hebben ze de tand des tijds doorstaan en zijn ze in veel verschillende eeuwen gebruikt. De vraag wie de sokken heeft uitgevonden is complex, maar we hebben ons best gedaan om een tijdlijn aan te geven, gebaseerd op uitgebreid onderzoek.

Wanneer werden sokken uitgevonden
Tot niemands verrassing leken de eerste paar sokken die tijdens de oude beschavingen werden gemaakt in niets op de sokken die we vandaag de dag kennen. De stoffen, de pasvorm, en zelfs de huid die ze bedekten verschilden drastisch van de zachte katoenen sokken die wij kennen en liefhebben. Dus, wanneer werden sokken uitgevonden? Het begin ligt in Griekenland (ook de oorsprong van de democratie en filosofie – het waren behoorlijk slimme mensen, die Oude Grieken).

Het oude Griekenland
Sokken ontstonden voor het eerst in de 8e eeuw voor Christus. Volgens Internet Archive, werden ze gemaakt van gematteerd dierlijk haar en eigenlijk piloi genoemd. Sokken maken van dieren was toen heel gewoon. De Romeinen wikkelden hun voeten in dierenhuiden en bonden die om hun enkels.

Het oude Rome
Pas in de 2e eeuw (na Christus) begon de manier waarop sokken werden gemaakt te veranderen. Dierenhuid werd ingeruild voor gebreide stoffen, waardoor een sok ontstond die meer leek op de sokken die we vandaag de dag dragen. De Romeinen waren de eersten die stoffen aan elkaar naaiden om sokken te maken, udones genaamd. Deze sokken waren zowel zachter als meer getailleerd, een grote stap voorwaarts ten opzichte van hun opvolgers.

Ben jij op zoek naar een leuk paar sokken om de boel op te vrolijken? Kijk dan eens naar Happy Socks.