Hyvesblog
Image default
Bedrijven

De reden voor het gebruik van vib’s

Het woord VIB is een afkorting voor veiligheidsinformatieblad. Het gebruik van deze bladen is essentieel om veilig te kunnen werken in bedrijven. Vib’s verschaffen namelijk belangrijke informatie over het gebruik van gevaarlijke stoffen of preparaten. De leverancier van de producten of stoffen zijn degene die verantwoordelijk zijn voor het meeleveren van een VIB. Het is een belangrijk gegeven dat leveranciers hier verantwoordelijk voor zijn. Het is dan ook belangrijk dat je als ontvanger van de stof altijd zeker weet dat het bijbehorende VIB aanwezig is.

Vib’s zijn wettelijk verplicht

Het is zeker geen keuze om een VIB mee te leveren bij gevaarlijke stoffen. Leveranciers zijn namelijk volgens de wet verplicht om een VIB te leveren bij de levering van bepaalde stoffen. Een VIB is niet verplicht voor alle stoffen. Stoffen die volgens de CLP verordening gelabeld zijn als zijnde een ‘gevaarlijke stof’ dienen geleverd te worden met een VIB. Overigens hoeft een VIB niet per se verstrekt te worden aan de uiteindelijke consumenten. Het is belangrijk dat het bedrijf als afnemer beschikt over de VIB, maar de uiteindelijke consument hoeft dus niet verplicht een VIB meegeleverd te krijgen.

Relevantie voor medewerkers

Het is belangrijk dat de medewerkers van de afnemers toegang hebben tot de vib’s. De medewerkers zijn namelijk meestal diegenen die daadwerkelijk zullen moeten gaan werken met de gevaarlijke stoffen. Door de VIB als werknemer goed door te lezen voordat je aan het werk gaat met de gevaarlijke stof, verkleint het de kans op ongelukken op de werkvloer.

https://www.devibfabriek.nl/