Hyvesblog
Image default
Vervoer en transport

Met een aanhanger rijden

Je moet ten minste in het bezit zijn van een rijbewijs B om met een aanhanger te mogen rijden. Er zijn echter verschillende soorten aanhangers. Om met sommige van die te mogen rijden, moet je een extra praktijkexamen afleggen. Wanneer je deze behaalt hebt, mag je ook met zwaardere aanhangers rijden. Een aanhanger rijbewijs betekent dat je met een rijbewijs B, BE en B+ (code 96), verschillende soorten aanhangers mag vervoeren.

Het soort aanhanger rijbewijs is afhankelijk van de toegestane maximale massa van de aanhanger. Deze toegestane massa is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen van de aanhanger. Als een aanhanger een toegestane maximale massa van 750 kilo heeft en de aanhanger zelf al 150 kilo (lege gewicht) weegt, dan mag je nog 600 kilo (laadvermogen) aan lading eraan toevoegen.

Welk soort rijbewijs past bij welke aanhanger?

Na het behalen van je autorijbewijs, beschik je over het rijbewijs B. Met het B rijbewijs mag je een aanhangwagen achter je auto trekken van maximaal 750 kilo. Er is een uitzondering op deze regel. Als de auto én aanhangwagen samen niet meer dan 3500 kilo wegen, dan mag je een aanhanger van boven de 750 kilo trekken.

Daarnaast is er nog het rijbewijs B+ (code 96). Wanneer je dit rijbewijs behaalt, mag je met een zwaardere aanhangwagens rijden. Met dit aanhanger rijbewijs mag je elke aanhanger trekken zolang het totale gewicht van de auto plus aanhangwagen niet boven de 4250 kilo uitkomt.

Dan is er ook nog het rijbewijs BE. Met dit aanhanger rijbewijs mag je met een combinatie aanhangwagen rijden. Hiervoor zul je ook een praktijkexamen moeten afleggen. Met het BE rijbewijs mag je een aanhanger van maximaal 3500 kilo trekken, laadvermogen plus leeg gewicht.

https://cordewenerscholing.nl/