Hyvesblog
Image default
Auto's en Motoren

Boetes Belastingdienst bij foutieve rittenregistratie

Wanneer u beschikt over een auto van de zaak en de bijtelling wilt voorkomen, dient u een “Verklaring geen privégebruik auto” te ondertekenen. Daarnaast mag de berijder maximaal 500 kilometer met het voertuig privé rijden en moet dit aangetoond worden met een sluitende rittenregistratie. Als de verklaring geen onrechte is afgegeven of de rittenregistratie is foutief, dan kan de Belastingdienst een verzuim- of vergrijpboete opleggen.

 

Onjuiste rittenregistratie

Indien de rittenregistratie niet correct is, krijgt de bestuurder te maken met een verzuim- of vergrijpboete. De Belastingdienst legt een verzuimboete op aan de berijder van € 4.222 (80 procent van de maximale boete van € 5.278) als er onterecht geen rekening is gehouden met een bijtelling. Bij een onjuiste rittenadministratie kan die boete oplopen tot € 5.278. Daarnaast is het zelfs mogelijk een vergrijpboete op te leggen bij opzet of grove schuld.

Grove schuld

De vergrijpboete bij grove schuld bedraagt 40 procent van het totale bedrag dat aan bijtelling betaald had moeten worden. Als er sprake is van opzet en dit aantoonbaar gemaakt kan worden, gaat het percentage zelfs naar 80 procent van het bedrag. Gaat het om een onjuiste kilometerregistratie, dan kan de boete zelfs verhoogd worden naar 100 procent van het totale bedrag dat aan bijtelling betaald moest worden.

 

Loop geen risico

Houdt u de kilometerregistratie bij in Excel, zorg er dan voor dat er geen fouten in komen. Een rittenregistratie met de hand houden kost veel tijd en het risico op een fout is groot. Als u gebruik maakt van een GPS kilometerregistratiesysteem, loopt u dit risico niet en worden alle kilometers automatisch voor u bijgehouden. Dat kan al vanaf € 5,95 per maand. Profiteer hiervan, lees meer over de mogelijkheden op www.trackjackeurope.com of neem contact met ons op. Wij adviseren u graag verder.

https://www.trackjackeurope.com