Hyvesblog
Image default
Industrie

Het veiligheidsgevoel van ATEX verlichting

Niet iedere lamp is geschikt voor elke omgeving. Dit komt het beste tot uiting in industriële omgevingen waar gewerkt wordt met explosieve gassen en explosieve stoffen. Gewone verlichting vormt in dit soort omgevingen juist een risico. Een lamp is namelijk altijd aangesloten op elektriciteit. Wanneer er kortsluiting ontstaat, kunnen vonken uit de lamp ontsnappen en een explosie veroorzaken. Daarom moet verlichting in deze ruimtes voldoen aan de ATEX richtlijnen en wordt er gebruik gemaakt van ATEX verlichting.

 

Wat is ATEX verlichting?

ATEX is een richtlijn, die in Nederland is opgenomen in de Arbowetgeving. De term ATEX staat voor Atmosphère Explosibles. ATEX bevat alle richtlijnen met betrekking tot de veiligheid van medewerkers die in explosieve omgevingen werken. Tevens geeft ATEX richtlijnen met betrekking tot de veiligheid van machines, inrichtingen en pandaankleding in deze explosieve ruimtes. Onderdeel hiervan is ook ATEX verlichting. Een lamp die voldoet aan de ATEX richtlijn bestaat uit een explosievrij armatuur, waaruit geen vonken kunnen ontsnappen als er zich een kortsluiting voordoet. Een ATEX lamp is daarom optimaal veilig te gebruiken in explosieve omgevingen.

 

Indeling in ATEX zones

Niet iedere ruimte waar met explosieve stoffen of gassen wordt gewerkt hoeft een even hoog risico te vormen. Er zijn ruimtes waar ATEX verlichting kan hangen, maar die minder beveiligd hoeven te zijn dan verlichting in extreem explosieve ruimtes. Explosieveilige armaturen zijn in het laatste geval altijd noodzakelijk. De ATEX richtlijn stelt dan ook genummerde zones voor, zodat u in iedere ruimte de juiste ATEX armaturen hangt. De zones 0, 1 en 2 zijn ruimtes waar explosieve gassen aanwezig zijn. Zone 0 is de omgeving waar minimaal 1.000 uren per jaar explosieve gassen aanwezig zijn, terwijl dit in zone 2 minder dan tien uur per jaar is. Dit geldt ook voor explosieve en brandbare stoffen die op dezelfde wijze zijn ingedeeld met de zonenummers 20, 21 en 22. De zonenummers komen altijd op ATEX lampen voor, zodat u voor iedere zone de juiste lamp kiest.

 

Iedere soort ATEX armatuur beschikbaar

Welk soort lamp u ook nodig heeft, Lampen volgens de ATEX richtlijnen zijn in alle soorten verkrijgbaar. Er zijn naast de ATEX hanglampen en ATEX bouwlampen ook hanglampen voor magazijnen, werkplaatsen en silo’s (die niet aan de ATEX richtlijn voldoen) en die in gewone omgevingen kunnen gebruikt worden. Werknemers die dragende verlichting moeten dragen, kunnen kiezen uit een ATEX looplamp, zaklamp of helmlamp. De meeste ATEX lampen zijn uitgevoerd met duurzame LED verlichting, zodat niet alleen veilig maar ook zeer zuinig verlicht.

https://www.leddepot.be/atex-verlichting/