Hyvesblog
Image default
Toerisme

Fietsarchitectuur: de meest interessante projecten Fietsarchitectuur Biënnale

bokrijk door het water

Op de Bicycle Architecture Biennale, de Biënnale van Cycling Architecture in Amsterdam, werden vijftien van de beste projecten gepresenteerd die het fietsen in de stad mogelijk maken en leiden tot een gezonde levensstijl.

Vier projecten zijn afkomstig uit Nederland. In dit land, wereldleider op het gebied van fietsen, rijdt ongeveer 43% van de inwoners dagelijks op de fiets. Er is een architectonische trend in opkomst: fietsen wordt stilaan het centrum van de stedenbouw. De Nederlandse doelstelling is de helft van alle stadsfietsen in 2030.

Welnu, in onze galerie van vandaag zie je voorbeelden van de meest interessante fietsarchitectuur in verschillende landen van de wereld: van de roze weg in Nieuw-Zeeland tot het fietspad door het meer van Bokrijk-Genk, volgens Time uitgeroepen tot een van de meest interessante plekken ter wereld.

Fietsen door water. Limburg, België. Met de fiets – op het water

Het fietspad door de vijver van het Natuurreservaat Bokrijk-Genk opende in 2016. Het is een betonnen pad van 212 meter lang en drie meter breed met aan weerszijden water op ooghoogte. Een geweldige manier om van het geweldige landschap te genieten. Het waterfietspad is opgenomen in The World’s 100 Greatest Places for 2018 van Time magazine.

Xiamen Bicycle Skyway door Dissing + Weitling, Xiamen City in China

China’s eerste hangende fietspad en ’s werelds langste luchtfietspad. Deze 8 km lange fietspad in Xiamen loopt langs en onder het bestaande snelbusnetwerk.

Melkwegbrug in Purmerend, Nederland

De brug verbindt de oude en nieuwe binnenstad en verdeelt routes voor voetgangers en fietsers. De bocht boven het water bevindt zich op 12 meter hoogte.

ÖLhafen-brug in de Duitse stad Raunheim

De nieuwe witte brug is een elegante, gebogen structuur met een spiraalvormige hellingbaan. Over de 70 meter lange ingang van de olieterminalhaven.

Met de fiets – door de bomen in de provincie Limburg, België

Deze dubbele stalen cirkel ontworpen door BuroLandschap is bijna 700 meter lang en ligt op het kruispunt van het Limburgse fietsnetwerk.

Barcelona, ​​Spanje

Dit voetgangers- en fietspad van Batlle i Roig Arquitectes verbindt een van de meest uitdagende punten van Barcelona in het grootstedelijk wegennet: de kruising van de ringweg B-20 en de snelweg B-23. De meest directe kruising wordt voorgesteld, die bijna 500 meter van de route afsnijdt. De groene laan is een zeer aangename en verbazingwekkende plek, die doet denken aan landwegen buiten de stad.

Omgekeerde brug in New York. Project van Nooyoon

De Queensway is een van de verlaten spoorwegen van New York City – de leegte en muur die het stedelijk gebied verdeelt. Het voorstel voor een omgekeerde brug verbindt ruimtes op grondniveau en daarboven.

Utrecht in Nederland.

Centraal Station, fietsenstalling door Ector Hoogstad Architecten Het drukste OV-knooppunt van Nederland is verbouwd met een nieuwe fietsenstalling naast het station. Dit is het grootste fietspark ter wereld. De fietsenstalling op drie niveaus heeft een reparatiewerkplaats en verhuur.

Nelson Street Cycleway – fietspad in Auckland, Nieuw-Zeeland

Een deel van de wegeninfrastructuur is gemaakt als een fietspad. De afrit van 600 meter is felroze geverfd om hem te onderscheiden van het omliggende actieve wegennet. Aan één kant van het fietspad bevinden zich 300 led-lampen die als interactieve lichtsculptuur fungeren.

RheinRing in Keulen, Duitsland

Een van de belangrijkste openbare stedelijke ruimtes. De brug, ontworpen door Spade, verbindt de twee helften van de stad – tussen de twee hoofdbruggen.

https://www.dergatsjev.be/2020/09/bokrijk.html