Hyvesblog
Image default
Dieren

Een dierenverzekering voor hond en kat

Een zorgverzekering voor de mens kennen we allemaal en is de normaalste zaak van de wereld. Sterker nog: het is verplicht. Maar voor onze huisdieren is dat anders, vaak denken we daar niet aan. Alhoewel het aantal afgesloten zorgverzekeringen voor huisdieren de laatste jaren wel flink toeneemt. Dat is dan ook een positieve ontwikkeling, want als je dier ziek wordt of een ongeval krijgt dan kunnen ook voor dieren de medische kosten flink in de papieren lopen.

Voor niet-dierenliefhebbers is het wellicht moeilijk voor te stellen, maar een hond, poes of kat is vaak een onderdeel van het gezin. Voor veel dierenliefhebbers voelt het zelfs als een kindje. Als het geliefde huisdier dan ook onverhoopt getroffen wordt door een ziekte of gewond is geraakt bij een ongeval, dan wil je de beste zorg voor het beestje. Maar ook goede dierenzorg is niet goedkoop.

Als je zelf geen buffer of potje hebt om dergelijke onverwachte financiële uitgaven voor de dierenarts of dierenkliniek te kunnen opvangen, dan is een huisdierenverzekering een goede keuze. Een huisdierverzekering dekt de medische kosten om jouw huisdier er weer bovenop te helpen.

De kosten voor dierenzorg kunnen snel oplopen

Bij ernstigere ziekten of ongevallen kunnen de kosten voor de dierenarts of dierenkliniek snel oplopen. Als het beestje bijvoorbeeld geopereerd moet worden of een uitgebreid onderzoek moet ondergaan, dan zal dat al snel honderden euro’s of zelfs duizenden euro’s kosten. Huisdiereigenaren die dat zelf niet kunnen betalen en ook geen verzekering hebben moeten dan soms in het ergste geval besluiten het beetje dan maar te laten inslapen. Dit is natuurlijk een emotioneel drama, wat voorkomen kan worden met een dierenzorgverzekering.

Er zijn diverse verzekeraars die huisdierverzekeringen aanbieden. Het gaat dan in ieder geval om een hondenverzekering en een kattenverzekering. Sommige verzekeraars bieden echter ook verzekeringen aan voor andere dieren, zoals voor vogels, konijnen, papagaaien en paarden.
De dekkingen van de diverse dierenverzekeringen kunnen verschillen. Zo zijn er verzekeringen die alleen medische kosten na ongevallen vergoeden, maar ook verzekeringen die zelfs de jaarlijkse vaccinaties en het plaatsen van een chip vergoeden. Deze verschillen zie je dan uiteraard ook terug in de premies en als huisdiereigenaar moet je dan ook zelf de afweging maken wat je wel en niet wilt verzekeren.

Bij hondenverzekeringen is het ook verstandig om te kijken of aandoeningen aan heupen en gewrichten zijn meeverzekerd. Bij de wat goedkopere dierverzekeringen is dat namelijk vaak niet gedekt en vooral bij grotere honden is dit een vaak voorkomende aandoening waarvoor de behandeling behoorlijk prijzig kan zijn. Ook kosten voor bijvoorbeeld de dierenambulance na een ongeval zijn bij de ene dierenpolis wél verzekerd en bij de andere niet.

Uitgaven voor een dierenarts in het buitenland kun je vaak als extra optie meeverzekeren, evenals kosten voor een crematie van je dier.

Dierenverzekeringen vergelijken

Voor een goed overzicht van de verschillen per dierenverzekering kun je het beste een website voor het vergelijken van huisdierverzekeringen raadplegen.

Bij een huisdierenverzekering geldt wel altijd een eigen risico, meestal is dit ongeveer 20 á 25 procent of een vast bedrag per ingediende declaratie van ongeveer 50 euro. In het laatste geval mag je dan doorgaans wel de declaraties opsparen en deze in één keer indienen voor het hele jaar, je betaalt dan slechts één keer het eigen risico.