Hyvesblog
Image default
Marketing

Waarom is digitaal toegankelijk zijn belangrijk?

Een content agency kan je helpen in het vergemakkelijken van jouw content voor onder andere groepen met beperkingen. Je zou de kleuren in zoverre kunnen aanpassen dat ook de personen die kleurenblind zijn makkelijk jouw site door kunnen gaan. Dit is een manier om de digitale toegankelijkheid te verhogen. Wat digitale toegankelijkheid precies is lees je hieronder!

Digitale toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid klinkt misschien een tikkeltje ingewikkeld maar in werkelijkheid is dat het niet. Digitale toegankelijkheid houdt eigenlijk het kunnen gebruiken van de digitale omgeving in. Oke ik geef toe dit klinkt ook nog een beetje moeizaam. Laat ik het zo proberen uit te leggen. Digitale toegankelijkheid staat ervoor dat digitale opties als het gebruik maken van mobieltjes, computers en het internet voor iedereen beschikbaar moet zijn. Iedereen moet de kans en de keuze krijgen om gebruik te kunnen maken van digitale voorzieningen.

Iedereen

Wat houdt iedereen in? Iedereen klinkt heel simpel maar niet iedereen is hetzelfde. Niet iedereen heeft een mobieltje dat valt onder een smartphone, niet iedereen weet hoe het internet werkt en niet iedereen kan zo gemakkelijk gebruik maken van een mobieltje. Sommige ouderen hebben geen smartphone en gebruiken een Nokia die de jeugd van tegenwoordig een koelkast noemt. Ouderen weten misschien niet zo goed als ons hoe het internet werkt en voor hun is het daarboven op ook nog een lastig om al deze snufjes te leren en toe te passen. Je hebt natuurlijk ook heel wat mensen die beperkingen hebben.  Sommige personen kunnen bijvoorbeeld niet goed horen of zien. Voor de groepen met beperkingen kan het gebruik maken van een smartphone of het internet soms een lastige klus zijn. Echter is het wel de bedoeling dat ook deze groepen mensen gebruik kunnen maken van digitale dienstverlening.

Digitale dienstverlening

Waar kan je aan denken bij digitale dienstverlening? Tegenwoordig vind je overal vormen van digitale dienstverlening terug. Een van de belangrijkste gebieden binnen digitale dienstverlening is afkomstig van de overheid. De overheid probeert zoveel als het kan online contact te behouden met de burgers via een online platform. Om als student in te loggen op mijn DUO of via studielink jezelf in te schrijven voor een nieuwe studie heb je DigiD nodig. Om zelf auto op jouw naam te krijgen heb je DigiD nodig en hoef je niet meer verplicht naar een winkeltje als de Bruna. Er wordt zoveel mogelijk geprobeerd om alle diensten online te laten plaatsvinden. Dit is sneller maar ook makkelijker. 

Belangrijk

Digitaal toegankelijk zijn is belangrijk omdat je tegenwoordig bijna alles zelf online kan regelen. Soms als optie om een dienst te vergemakkelijken, maar soms omdat de fysieke dienst niet meer mogelijk is. Het is daarom belangrijk dat iedereen inclusief de groep met beperkingen toegang kan krijgen tot het internet.