Hyvesblog
Image default
Woning en Tuin

Ondervloeren en geluidsisolatie

Wie in een appartement woont, weet misschien al dat een ondervloer verplicht is. En misschien zelfs al dat deze ondervloer een bepaalde geluidsisolatie moet behalen. Meestal is het zo dat je niet meer dan 10 decibel geluid mag veroorzaken bij je benedenburen in deze gevallen.

Daarvoor heb je dus een ondervloer nodig die goed isolerend werkt. Dit heet dan akoestische isolatie. Dat is weer wat anders dan thermische isolatie. Thermische isolatie heeft te maken met warmte en kou buiten houden. Akoestische isolatie wil zeggen dat de ondervloer geluiddempend werkt.

TÜV certificaat

Maar de juiste geluiddempende ondervloer vinden is niet per se een snelle klus. Want wanneer is je ondervloer isolerend genoeg om een maximum van 10 decibel te produceren? Dat is natuurlijk ook afhankelijk van de rest van je woning.

Over het algemeen kun je het beste kiezen voor een ondervloer met een TÜV certificaat. Deze zijn geluidsisolerend genoeg om overlast bij je onderburen te voorkomen. Daar zit je dus altijd goed mee. Daarnaast moet je natuurlijk wel de juiste ondervloer voor jouw vloer kiezen.

De juiste ondervloer voor jouw vloer

Dat is gelukkig wel heel gemakkelijk. Dat begint bij hoe egaal je vloer is, dus waar de ondervloer op komt. Is deze erg glad en strak? Dan kun je een ondervloer op rol nemen. Zitten er best wat oneffenheden in? Dan kun je beter voor ondervloer in de vorm van platen kiezen.

Grote oneffenheden, dus van 7 millimeter of meer, moet je eerst opvullen. Daarnaast moet je bij de productspecificaties kijken voor welk soort vloer de ondervloer bedoeld is. Zo kies je voor een ondervloer voor laminaat wanneer je laminaat gaat leggen bijvoorbeeld.

https://www.ondervloershop.com