Hyvesblog
Image default
Alarmsysteem

Lockpicking clubs

Lockpicking is een sport waarbij het de bedoeling is om een slot te openen zonder schade toe te brengen aan het slot en zonder dat hierbij een sleutel aan te pas komt. Veel mensen denken dat het daarom ook een inbrekers methode is. Maar dit is niet het geval. Dat komt omdat het best lang kan duren om een slot te openen met lockpicking. Maar ook omdat het erg onzeker is of het slot wel open gemaakt kan worden met lockpicking. Daarbij kost het ook veel toewijding en oefening om een slot op deze manier te openen. 

Allemaal dingen die voor inbrekers een afknapper zijn. Voor inbrekers is het belangrijk dat ze snel en betrouwbaar een slot kunnen openen. Lockpicking is voor hun veel te lastig en te veel onzekerheid. Het zou namelijk niet zo efficient zijn als je er misschien wel 3 uur over doet om een bepaald slot open te krijgen.

Tandartsen zijn de echte meesters…

Op de kampioenschappen van de 700 lockpickers wereldwijd, neemt de Amsterdam vaak een van de topplaatsen in. Alleen tandartsen zijn beter – ze “rommelen” immers ook professioneel. Maar Matuschek is de onbetwiste expert in de achtertuinkelder. Hij legt aan beginners uit hoe een slot binnenin eruit ziet, ordent sleutels in een paar minuten, improviseert gereedschap uit straatveegborstelharen.

De 29-jarige Thomas is al zes jaar enthousiast over lock picking. De weg van de computer naar “het hacken van de voordeur” was niet ver voor de computerwetenschapper. “Ik las iets over de Chaos Computer Club op dat moment. De oprichter van de club bracht een lockpicking set uit de VS mee en richtte in 1997 in Hamburg de eerste “Sportfreunde der Sperrtechnik” club op.

Geen criminele energie

Matuschek deed zijn eerste pogingen in Moers, perfectioneerde vervolgens het kraken van sloten tijdens colleges aan de universiteit en op treinreizen en richtte uiteindelijk de Panzerknacker Group in Bochum op. “Theoretisch gezien kan elk slot worden gekraakt,” zegt hij. En praktisch? “Eerdere veroordelingen zijn niet toegestaan in de club. Mensen zijn al gekomen om uit te zoeken hoe je sigarettenautomaten kunt kraken. Natuurlijk vliegen ze weg. Lockpicking is niet geschikt voor misdaden – inbrekers hebben snellere methoden.”

Gisbert Otto’s vrienden kunnen vertrouwen op hun persoonlijke “inbreker”. De lockpicker van Moers praat een beetje vanuit de sleutelkast: “Ik open vaak deuren voor vrienden die zich buitengesloten hebben. Hoe lang dit duurt hangt af van het slot. Ik open een eenvoudige kamerdeur in een minuut.”

Voor nieuwkomer Thorsten Mehlich is het nog een lange weg te gaan.  De “Klik” heeft het nog niet met hem gedaan.

https://lockpickwebwinkel.nl/inspiratie/sleutel-kwijt/