Hyvesblog
Image default
Aanbiedingen

High Speed Sync Flash Fotografie

 

 

Al vanaf de begin jaren negentig combineert de fotograaf van STUDIOVHF, Vincent Hartman bestaand licht met flitslicht. In het begin voornamelijk in binnensituaties waarbij het spaarzame bestaande licht uitgebalanceerd wordt en aangevuld met flitslicht. Hier wordt een relatief lange sluitertijd, een hoge iso en een indirecte flitser in balans gebracht zodat de sfeer van het bestaande licht niet weggeflitst wordt en de voorgrond, veelal personen, kleurneutraal en scherp wordt afgebeeld. Hierbij worden dus relatief lange tijden gebruikt waarbij bewegingsonscherpte de beperking is.

 

Bij het gebruiken van flitslicht buiten speelt de sluitertijd weer een beperkende rol. De maximale flitssynchronisatie bij spiegelreflexcamera’s is veelal 1/200 of 1/250 seconde. Snellere tijden zorgt bij een conventionele flitstechniek voor donkere balken over het beeld. De twee gordijnen van de spleetsluiter van een spiegelreflexcamera staan namelijk beiden maar open tot eerder genoemde synchronisatie tijden. Centraalsluiters van middenformaat camera’s hebben hier geen last van.

 

Michelle Ford van SLR Lounge legt dit in onderstaande video kort maar duidelijk (in het Engels) uit:

 

 

Fotograaf Zwolle in de weer met High Speed Flash

 

De komst van het zogenaamde ‘HSS flash’ of ‘hoge synchronisatie tijd flitsen’ op moderne professionele reportageflitsers zorgt ervoor dat er nu buiten geflitst kan worden met snellere tijden dan voorheen. De flitser geeft dan meerdere flitspulsen af en volgt daarmee de opening van het sluitergordijn over de sensor. Deze techniek heeft Fotograaf Zwolle al meermalen toegepast bij het buiten fotograferen van (groeps)portretten en sporters in actie. De vele flitspulsen zorgen er echter wel voor dat het flitsvermogen afneemt naarmate de sluitertijd hoger wordt. Voor een aantal foto’s voor covers van bladen waarbij de achtergrond donkerder moest zijn dan het model heeft hij hiervoor ook wel eens studioflitsers gebruikt in combinatie met ND (neutral density) filters en een synchronisatietijd van 1/200. Voldoende flitsvermogen, maar een boel gesleep en gedoe met de stroomvoorziening. 

 

Recentelijk heeft hij een tesje gedaan waarbij twee Canon 580EXII speedlichts gecombineerd zijn tot één.

 

Dit keer was het de beurt aan zoonlief om een keer testmodel te staan. De rol van testmodel staat in de vaste taakomschrijving van de stagiair, maar die hebben we afgelopen week al genoeg gepest en het was zondag dus hebben we de jonge Hartman maar eens even achter z’n computer weggetrokken. Nu combineren wij al jaren flitslicht met bestaand licht, maar vol de concurrentie aangaan met de zon vermeden we meestal. Ik had immers niet voldoende flitsvermogen. Tenminste dat dacht ik!  Ook in dit vak gaan de kosten voor de baten uit, maar wat dat betreft kunnen we volgens de boekhouder nog jaren voorruit en er zijn grenzen. De oplossing voor het gebrek aan flitsvermogen bleek ik al gewoon in de tas te hebben en een beetje rommelen in de lades van de studio bracht een praktische oplossing. Afgelopen vrijdag maar direct geoefend op een geduldige klant, maar de techniek schoot het doel eigenlijk voorbij. Vandaag was het een heerlijke zonnige dag en het eerste testshot was technisch gezien eigenlijk al direct goed.

 

Dat was een opluchting want dezelfde logische redenering afgelopen vrijdag leverde niet het beeld op dat ik in gedachten had. Het testje van vandaag was al snel geslaagd en aangezien we toch lekker bezig waren in dit heerlijke lente zonnetje hebben we de auto maar in het beeld betrokken. Uit een serie van 20 opnames hebben we uiteindelijk de bovenste foto gekozen. In deze foto’s hebben we bewust gekozen voor een laag standpunt maar de de zon schijnt net niet vol in de lens. Voor de liefhebers: de foto’s zijn genomen met f 4.0 en 1/4000 seconde bij 145mm en iso 100. Aan de bovenste foto hebben we nog een accentlichtje op de rechterzijde van het gezicht toegevoegd. 

 

Later op de middag hebben we nog lekker gefreakt met de bikkels van ‘de Farmstacle run‘ een evenement dat gehouden wordt op 16 augustus dit jaar en waar de sportieven onder ons kunnen laten zien wat ze waard zijn in ‘het buitengebied’… wordt vervolgd!

 

 

 

Bovenstaande foto is genomen met een sluitertijd van 1/4000s bij een lensopening van f4, bij ISO 100. De flitsers werden aangestuurd door Pocketwizards TT5 op de HSS stand. Het kan dus wel! De flitsers stonden op vol vermogen en waren geladen met Sanyo Eneloop 2450mAH batterijen die erom bekend staan een erg snelle recycletijd te hebben. Het geeft mooi contrastrijk en stoer licht wat past bij de leeftijd van deze geportretteerde. Er is gebruik gemaakt van een 70-200mm f2.8L objectief gediafragmeerd naar f4 en ingesteld op 145mm voor mooie onscherpte in de achtergrond. 

 

Fotostudio Zwolle

 

STUDIOVHF is een kleine fotostudio in de regio Zwolle- Raalte en biedt een uitgebreide en laagdrempelige fotografische dienstverlening aan voornamelijk zakelijke opdrachtgevers. In en vanuit de studio werken twee fotografen aan opdrachten op het gebied van reclamefotografie, productfotografie, interieurfotografie, algemene bedrijfsfotografie en redactionele fotografie. STUDIOVHF wwerkt voor reclame- en communicatiebureau’s, marketing communicatie afdelingen van bedrijven en overheden, maar ook voor MKB (KMO) en Z(Z)P-ers.

 

Heeft u een uitdagende klus? Wij gaan die uitdaging graag aan! Wij nodigen u uit om het portfolio op de website(s) te bekijken en horen graag van u.