Hyvesblog
Image default
Gezondheid

De impact van stress op het lichaam

Stress is een normale reactie op een onverwachte situatie. Het wordt veroorzaakt door een interne of externe factor en kan elk deel van het menselijk lichaam aantasten. Hoewel stress een onvermijdelijk aspect van het leven is, ervaren veel mensen stressgerelateerde gezondheidsproblemen. Mensen met psychische problemen zoals angst of depressie zijn bijzonder vatbaar voor de schadelijke effecten van stress. Veel mensen denken dat ze te gevoelig zijn als het om stressvolle situaties gaat. Ze geloven dat ze de druk niet aankunnen en daardoor gezondheidsproblemen krijgen.

Als je onder stress staat, maakt je lichaam adrenaline en cortisol aan. Deze twee hormonen zijn essentieel voor de normale menselijke functie. Langdurige blootstelling aan deze hormonen kan echter negatieve gevolgen hebben voor het lichaam. Cortisol staat bijvoorbeeld bekend als het ‘stresshormoon’ en heeft invloed op zowel de mentale als de fysieke gezondheid.

U kunt de negatieve effecten van stress echter bestrijden door uw eet- en bewegingsgewoonten te reguleren. Raadpleeg bovendien een arts als u lichamelijke symptomen heeft, zoals koorts, duizeligheid of huiduitslag.

Stress overwinnen

Elke persoon die onder stress staat, heeft zijn eigen methoden om het te overwinnen. Het is moeilijk om te definiëren wat stress is, behalve te erkennen dat iedereen anders reageert op druk. Sommige mensen die onder stress staan, zoeken bijvoorbeeld ruzie met anderen, terwijl anderen zich terugtrekken uit hun problemen. Welke reactie je ook gebruikt, beide acties zijn manieren om je geest op een onderbewust niveau te kalmeren. Op deze manier behandelt je onderbewustzijn stressvolle situaties terwijl jij je concentreert op het beheersen van de reacties van je lichaam.  

In de onderstaande afbeelding deelt Nick de Waard nog een goede tip over hoe je kunt omgaan met stressklachten.