Hyvesblog
Image default
Onderwijs

Cultureel zelfportret, start het met dansen!

Een cultureel zelfportret opstellen? Start met dans!

Kunst en cultuur op school, er is heel wat om te doen. Hoe breng je op school kunst en cultuur op een gestructureerde manier? In Kunstprofielscholen weten ze al hoe het moet, maar waarom zouden andere scholen er ook eens niet tegenaan gaan? Kunst en cultuur is belangrijk in het leven van kinderen. Ook al benoemen ze het niet altijd als kunst en cultuur, toch beleven ze er al een hele dosis van in hun jonge leven. Zet jij als schoolhoofd kunst en cultuur op je checklist? Denk dan gerust aan het cultureel zelfportret voor je leerlingen. Je leest in deze blog wat het is en hoe je er op een makkelijke manier kunt aan beginnen. Ben je nu al benieuwd naar de resultaten?

Je leerlingen maken hun cultureel zelfportret

Wat is dit zelfportret precies? Je mag het beschouwen als een portfolio over alle belevingen van kunst en cultuur. Laten we een eenvoudige start nemen: dansen bijvoorbeeld. Wanneer je start met het opstellen van het cultureel zelfportret van je leerlingen, dan beantwoorden ze de vragen: wat heb ik allemaal al gedaan aan dansen, wat doe ik nu aan dansen en wat wil ik graag nog in de toekomst doen aan dansen en hoe voel ik me hierbij? Ze leggen dit op een of andere manier vast: in een verzamelmap, in de vorm van een YouTube filmpje, in een gedichtenbundel…. het maakt niet uit. Zolang het maar perfect weergeeft hoe het kind omgaat met dansen is het OK.

Geef het voorbeeld, je eigen cultureel zelfportret

Ben je als docent bezig met je leerlingen hun cultureel zelfportret te laten samenstellen? Geef dan het voorbeeld, doe gewoon mee! Na de discipline dansen, voeg je bijvoorbeeld zang, muziek, museumbezoek, digitale media en nog zoveel meer toe. Het zelfportret krijgt vorm en wordt een levend document. Het start met een momentopname, maar wordt regelmatig bijgewerkt. Hebben kinderen bijvoorbeeld dans workshops gevolgd? Dan komen deze ook in het cultureel zelfportret. Ook hoe ze cultuur ervaren en wat ze zelf graag doen, wordt vermeld. Jij als docent of schoolhoofd krijgt een perfect beeld van wat er in je school leeft aan cultuur en kunst.

https://kleinkunstig.nl