Hyvesblog
Image default
Zorg

De overeenkomsten tussen HB en HSP

Wat zijn precies de overeenkomsten tussen HB en HSP? Deze vraag kan vaak niet door iedereen beantwoord worden omdat veel mensen simpelweg HB en HSP al niet uit elkaar kunnen houden, laat staan de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee. HB staat voor hoogbegaafdheid. HSP staat voor hoogsensitiviteit. HB is vooral de naam voor de groep met een hoge intelligentie met als gevolg een hoog IQ. HSP houdt vooral in dat mensen veel prikkels krijgen en overprikkeld kunnen raken. Er zitten dus zeker wel wat verschillen tussen deze twee. Maar wat zijn precies de overeenkomsten tussen HB en HSP? Heeft iemand met HB ook meteen HSP? En andersom? Lees vooral verder als je het antwoord op de vraag wilt weten. 

Een soort van sociale begaafdheid 

Zowel mensen met HB als met HSP hebben een hoge sociale begaafdheid. Dit wil zeggen dat veel mensen met HB en HSP een sterk inlevingsvermogen hebben en daarnaast ook een hoog empatisch vermogen. Ze kunnen zich goed inleven in de ander, merken vaak op wanneer anderen anders reageren en ze zijn vooral gericht op de mensen om hen heen. Op dit vlak kun je dus HB en HSP best wel gelijk zetten. Er is namelijk niet op papier een verschil. Het is daarentegen wel ontzettend belangrijk om te weten dat iedereen anders is. Niet iedereen die HB heeft of HSP heeft, heeft een grotere sociale begaafdheid. Dat hangt helemaal van de persoon zelf af. Wanneer je je opgeeft voor hsp coaching zul je snel genoeg deze overeenkomsten zien en begrijpen.  

Zintuigen en eigen omgeving 

Hoogsensitieve personen hebben vaak een zeer goede ontwikkelde zintuiglijke waarneming. Vaak is deze beter ontwikkeld dan bij andere mensen. De zintuigen die we als mens hebben zijn zien, horen, ruiken, voelen en smaken. Bij mensen met HSP is dit dus extremer dan bij mensen zonder HSP. Mensen met HB zitten in hetzelfde schuitje. Ook zij hebben een betere zintuiglijke waarneming dan andere mensen. Er wordt hier vooral gefocust op geluiden en geuren. Geluiden worden namelijk vaker harder gehoord dan ze in werkelijkheid zijn. En de geur van alles om hen heen is ook sterker en intenser. Daarnaast kunnen zowel mensen met HB als HSP zich ontzettend goed aanpassen aan de omgeving om hen heen. 

‘Ik ben anders’ 

Helaas komt het ook bij zowel HB als bij HSP voor dat kinderen, jongeren en volwassenen zich anders voelen dan de rest. Dit komt waarschijnlijk door het stereotyperende beeld van andere mensen. Veel mensen zien mensen met HB voor zich als hele slimme kinderen, die 4 klassen hebben overgeslagen en met een ronde bril op. Dit zorgt ervoor dat veel van deze mensen met HB of HSP zich anders voelen dan de rest omdat dit er eigenlijk een beetje ingeprent wordt door de wereld om hen heen terwijl dit verreweg van het geval was. Woon je in Utrecht en ben je op zoek naar een hsp coach? Zoek dan snel op life coach Utrecht. 

https://coloryourlifecoaching.nl/hsp-coaching/