Hyvesblog
Image default
Woning en Tuin

Beleggingspand verkopen via stille verkoop of makelaar?

Er zijn een aantal goede redenen waarom u uw vastgoedbelegging zou willen verkopen zonder poespas. U wilt bijvoorbeeld niet dat iemand weet dat het te koop staat, zodat niemand een bod kan overbieden of dat er al veel geïnteresseerde kopers zijn en niet voor het onroerend goed hoeven te adverteren. Een stille verkoop is een geweldige optie voor mensen die willen investeren in een onroerend goed. Deze transacties zijn goedkoper omdat er meestal geen makelaar tussenkomt en u alleen een notaris nodig heeft voor de overdracht van de woning.

Hoeveel belasting betaalt u?

Per 1 jan. 2021 is er een overdrachtsbelasting van 8% op vastgoedbeleggingen. Als u het onroerend goed binnen 6 maanden na uw aankoop aan iemand anders verkoopt), hoeft deze deze belasting niet opnieuw te betalen.

Hoe verkoopt u een verhuurde woning?

De Nederlandse wet is duidelijk over het feit dat u een woning zowel leegstaand als verhuurd kunt verkopen. Kopers zitten vast aan een leasecontract, dus het sluiten van de aankoop annuleert de huurovereenkomst niet. De Nederlandse wet schrijft voor dat als u een vastgoedbelegging verkoopt, u de huurovereenkomst moet respecteren. Gelukkig is het eenvoudig om uw investering te verkopen met een huurcontract.

Wat gebeurt er met de hypotheek?

Wanneer u een vastgoedbelegging verkoopt, vervalt ook de hypotheek die het beveiligt. Meestal betekent dit dat de hele schuld in één keer wordt afgelost. Heeft u een grote portefeuille aan investeringen, allemaal geborgd door één constructie? Als u een aanzienlijk verlies heeft geleden op uw huis en overweegt te verkopen, wilt u misschien nagaan wat dit betekent voor de rest van uw portefeuille. Denk eraan om eerst met uw bank te praten. Heeft u uw hypotheek op de huurwoning al afgelost? Dan heeft het pand zijn status als onderpand voor uw lening verloren.

Direct aanbod ontvangen van Damborg?

Damborg maakt het snel voor snelle doorlooptijden. U hoeft zich dus niet bezig te houden met het inhuren van een makelaar of wachten tot iemand uw vastgoedbelegging identificeert. We kopen alle vastgoedbeleggingen – van appartementen tot kantoortorens – en betalen meteen. Wij overleggen altijd vooraf met de notaris hoeveel het gaat kosten. Meestal is de aanbetaling 10% van het totale bedrag, maar dat kan variëren afhankelijk van wat je wilt. De notaris bespreekt dat met u tijdens het gesprek.